top of page
  • Writer's pictureUrh Grošelj

Kakšna je razlika med RGB, CMYK in PANTONE barvami?

Vsake toliko časa zasledimo na spletu kakšno zanimivo stvar, ki vam jo nato predstavimo na podlagi lastnih izkušenj, tokrat pa smo naleteli na zelo zanimiv članek tiskarne CORTEX, da nam je bilo kar škoda spreminjati vsebino, saj perfektno razloži razliko med barvami, ki veliko ljudi begajo na dnevni ravni. VIR samega besedila najdete na dnu objave.


Kakšna je razlika med RGB, CMYK in Pantone barvami? Večno vprašanje, ki ima lahko preprost odgovor: “RGB barvna lestvica je za zaslone in digitalne medije, CMYK ter PANTONE sta za tisk.” V nadaljevanju podrobnejši opis in razlaga.

RGBRGB barva je ustvarjena iz svetlobe. V kombinaciji rdeče in zelene svetlobe žarki proizvajajo rumeno, v kombinaciji modrega in zelenega odtenke proizvajajo cyan, rdeča in modra barva pa proizvajata magento. Mešanica rdeče, zelene in modre ustvarja belo barvo (svetlobo). Odsotnost vseh barv proizvaja črno. Monitorji, LCD zasloni in drugi digitalni mediji vse barve prikazujejo v RGB barvni lestvici.


Barvni zasloni (RGB) Kakorkoli želite prikazati ali uporabiti oblikovano grafiko, jo najprej vidite na računalniškem zaslonu. Monitorji pa imajo različne zmožnosti prikaza barv. Večina računalniških monitorjev deluje na isti način kot televizorji. Zaslon je sestavljen iz pik, ki so osvetljene z zadnje strani. Svetijo z različno jakostjo in tako ustvarjajo mešanico različnih barv, ki jih vidite na zaslonu. Če zaslon pogledate zelo od blizu boste opazili posamezne pike-pixle.

CMYKCMYK (procesne barve, štiri barve) je barvni model, ki se uporablja za barvni tisk, uporablja pa se tudi za opis samega postopka tiskanja. CMYK se nanaša na štiri barve, ki se uporabljajo v barvnih tiskalnikih: cyan, magenta, rumena, in črna.

Model CMYK deluje na podlagi bele osnove. Barva zmanjšuje svetlobo ozadja, ki bi se sicer odražala. Tak model se imenuje odštevevalen, ker rdeče, zelene in modre barve “odštejemo ” iz bele svetlobe. Bela svetloba minus rdeča / cyan, bela svetloba minus zelena / magenta, in bela svetloba minus modra / rumena. V RGB modelu, je bela “dodatek ” kombinacija vseh primarnih barv, medtem ko je črna odsotnost svetlobe. V model CMYK, je nasprotno: bela je naravna barva papirja za tisk vizitk ali drugega ozadja, medtem ko črna rezultat popolne kombinacije vseh barv.


Te barve imenujemo tudi procesne barve, ker jih uporabljamo v procesu štiri-barvnega tiskanja. Če imamo doma barvni tiskalnik, potem vemo, da so barvne kartuše v teh štirih osnovnih barvah. Vse barve so sestavljene z mešanjem teh barv. Teoretično bi za tisk zadostovale že zeleno modra (cyan), modro rdeča (magenta) in rumena, vendar pa slika ne bi bila kontrastna. Zato pri tisku potrebujemo še črno barvo.

PANTONEPantone je katalog barv, ki temelji na lastnostih mešanja barvil. Podlaga za barvni vzorčnik Pantone je Sistem usklajevanja Pantone (angl. Pantone matching sistem – PMS).

Barvni vzorčnik Pantone vsebuje mnogo barvnih vzorcev. Sestavljeni so iz 16 osnovnih barv, iz katerih so zmešane vse ostale barve. Vsaka barva je označena s svojo šestmestno številko, čeprav je v samem barvnem vzorčniku barva poimenovana drugače.


  • Prvi par števil označuje svetlost barve.

  • Drugi par označuje barvni ton.

  • Tretji par označuje nasičenost.


Na koncu vsake številke je običajno črka ali kombinacija črk, ki opiše vpliv tiskovnega materiala. Te črkovne oznake uporabljajo tudi programi, kot Adobe Photoshop, Illustrator ali CorelDraw. Pripadajoče črke za pogoste materiale:


U – naravni papir (angl. Uncoated paper) C – sijajno premazan papir (angl. Coated paper) M – mat premazni papir (angl. Matte paper)


Standardizirane barve se navadno uporabljajo za offset tisk in sitotisk, običajno pri večjih količinah.

Ostale barvne lestvice


HEX

HEX koda je način za določanje barve z uporabo šestnajstiških vrednosti. Koda je sestavljena iz treh vrednosti, in določa nivo posamezne barve. Koda se začne z znakom za lojtro (#) in mu sledi šest šestnajstiških vrednosti ali tri šestnajstiške vrednosti parov (na primer #AFD645). Koda je običajno povezana s HTML-jem in spletnimi mesti, ki so na zaslonu, in kot taka se nanaša na barvni prostor RGB.


HSV

Ko želimo spremeniti barvo slike, se vprašamo kakšne barve naj bo ali kako svetla naj slika bo. Ne zanima nas, za koliko moramo zmanjšati ali povečati vrednost rdeče in zelene barve, da bomo dobili bolj rumeno sliko. Takšen način spreminjanja barv nam omogoča barvni model HSV.

GRAYSCALE

Grayscale je zbirka ali razpon enobarvnih (sivih) odtenkov, ki segajo od čistega belega do čiste črne na nasprotni strani. Sivine vsebujejo informacije o svetilnosti (svetlosti) in so brez barvnih informacij.


Vir besedila CORTEX d.o.o. :https://tiskarna.cortex.si/kaksna-je-razlika-med-rgb-cmyk-in-pantone-barvami/?fbclid=IwAR1Mbzd5JZGDiNdee26p1TrFMQUb02vZ9g06WlW33BBQUQrwweIdKZSdu18

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page